Per fi la primavera arriba després d'un dur hivern. Les inflorescències, que en breu donaran vida als raïms, semblen garantir una fertilitat positiva.

La primera varietat en florir és el Chardonnay.

En aquesta època, encara més que en altres, el control constant de la vinya és un imperatiu absolut, l'enòleg comprova incessantment l'estat de salut de la vinya.

Afortunadament les nostres vinyes gaudeixen d'un bon estat fitosanitari. Estem en la fase decisiva, estretament vinculada amb el rendiment futur de la vinya, en els brots de la vinya podem reconèixer les inflorescències de la panícula, similars a petites esferes verdes, anomenades inflorescències. En cadascuna d'elles hi ha una gran quantitat d'esbossos florals, a partir dels quals es desenvolupen les flors individuals.

La flor, inicialment coberta per una capa protectora desprèn al començament de la floració i exposa els pistils i estams. Just aquí tindrà lloc la fecundació.

És curiós saber que la vinya que es conrea a Europa és hermafrodita, té òrgans reproductors masculins i femenins, s'auto pol·linitza i, per tant, no requereix cap intervenció d'insectes. La fertilització ocorre quan la llavor masculina es fusiona amb la cèl·lula ovàrica femenina en l'ovari de la planta.

El desenvolupament de la inflorescència depèn en gran mesura de les condicions climàtiques: les temperatures més altes poden accelerar el seu desenvolupament, però la pluja o una fase sobtada de calor també poden causar l'aparició de flors i baies més petites, com el recent cas de pluges de les últimes setmanes, que han retardat aquest procés.

Parlem d'un fenomen fascinant tant per als experts com per als aficionats. Les vinyes estan actualment caracteritzades per un agradable perfum, una olor intensa i delicada, que ens fa perdre la noció del temps, de l'espai, i ens allibera de l'estrès quotidià. Un perfum del qual mai més volem prescindir i que la resta de l'any trobarem a faltar, una cosa tan celestial, impossible d'explicar amb paraules i que simplement cal percebre-ho.